Assaboreix la gastronomia de Tossa

Segur que estaràs d’acord que la gastronomia és per assaborir-la sense presses i en bona companyia…

Però el que et proposem ara és portar la teva experiència culinària una mica més enllà, cercant les nostres arrels, doncs a Tossa tenim una cuina amb particularitats pròpies, algunes d’elles sorprenents…

Què pensaries si et diguéssim que
els nostres calamars farcits porten xocolata?

Aquest és un dels ingredients que ens ve de l’època del comerç amb Amèrica i que els nostres avantpassats van incorporar a algunes receptes locals. Productes importats d’ultramar com les patates, els moniatos, la tomata o els alvocats, són d’ús generalitzat en la majoria de receptaris. També ho és la xocolata, tot i que el seu ús més habitual és en receptes dolces. Però a Tossa, la xocolata negra la posem a les picades que porten alguns plats de marisc i de mar i muntanya, com seria el cas dels calamars farcits i les mandonguilles a l’estil de Tossa.

Calamars_farcits_Tossa

I què en saps dels plats de barca?

Aquest és l’origen d’un dels nostres plats més tradicionals.

Les arrels marineres de Tossa ens han deixat l’herència de la cuina de barca, que es feia a bord de les barques d’arrossegament i a les teranyines quan els pescadors havien de passar moltes hores al mar.

Un dels plats de barca més vinculat als pescadors de Tossa és el cim i tomba, que després de ser preparat per generacions d’homes de mar, avui podem trobar a les taules dels restaurants de la vila com especialitat local.

La Cuina de Tossa

La cuina de Tossa ha estat clarament marcada per les característiques del territori on es troba, entre el mar i la muntanya, però la seva constant evolució ha estat fruit del pas del temps i de la influència de diverses cultures.

La cuina casolana s’ha transmès tradicionalment de mares a filles, però el saber culinari també s’ha transmès de patrons de barcada a joves mariners, o de caps de colla a joves carboners, donat que tant els uns com els altres passaven moltes hores fora de casa i s’havien de procurar i preparar el seu propi menjar.

La barreja de productes del mar i de la terra i la manera d’elaborar-los de cadascun d’aquests col·lectius han fet que la cuina de Tossa hagi arribat a ser el que és: una cuina basada en el peix, però també amb una important presència de verdures, fruites, llegums i carns, sovint cuinats en cassola i amb el toc final de les picades, que els confereix el seu sabor més característic.

cuina_tossa

Restaurant La Cuina de Can Simon – 1 Estrella Michelin

Carrer Portal, 24
Tel. +34 972 341 269
http://www.cuinacansimon.com/
restaurantcansimon@gmail.com

A l’antic cafè familiar del barri de sa Roqueta, al costat de la muralla i molt a prop de la cala d’es Codolar, trobarem el restaurant Can Simon.

Els germans Lores-Gelpí, Xavi i Josep Maria, són la tercera generació dedicada a la restauració en aquesta casa i, un any més, des d’aquest petit i acollidor restaurant, han aconseguit renovar l’Estrella Michelin que ostenten des de l’any 2002, quan els germans només tenien 21 i 25 anys.

Fidels a la seva proposta culinària, combinació d’avantguarda, innovació i cuina tradicional d’arrels tossenques, sempre han exaltat la qualitat del producte local des d’una perspectiva molt íntima i d’admiració per l’entorn dels seus orígens, situat entre el Mediterrani i el Massís de Cadiretes.

Segons els germans Lores, “avui, amb paraules d’avui, parlem d’allò de sempre”

A Tossa trobaràs totes les opcions per gaudir de la millor gastronomia

ASSABOREIX

el millor de la gastronomia mediterrània

Menú