El recinte emmurallat de la Vila Vella

C/ Portal · Obert tot l’any 24 hores · Accés gratuït

Declarat monument històric artístic nacional l’any 1931, el recinte emmurallat de la Vila Vella és l’emblema del municipi. Actualment és l’únic exemple de població medieval fortificada que encara existeix al litoral català. Construït als inicis del s. XIII per protegir la població dels atacs dels pirates,  conserva gairebé la totalitat de la seva l’àrea perimetral original, amb murs emmerletats. El pany de mur distribueix quatre torrasses i tres torres cilíndriques rematades per matacans.  Les torres més conegudes són la torre d’en Joanàs, que presideix la badia; la torre de les Hores, situada a l’entrada del pati d’armes, que deu el seu nom al fet que era l’únic lloc on hi va haver un rellotge públic, i la torre d’es Codolar o de l’Homenatge, situada al costat del que fou el Palau del Batlle, que presideix la platja d’es Codolar.  Cal destacar el magnífic portal dovellat que dóna entrada a la Vila Vella a través del pati d’armes.

En el punt més alt de la Vila Vella hi havia hagut el castell, que consistia en una torre de guaita i una estada de planta rectangular. Actualment ja no existeix, doncs el seu emplaçament es va fer servir per edificar-hi l’actual far.

L’interior de la Vila Vella és un espai encantador de carrerons estrets amb paviment de còdols, que en el moment de màxima esplendor (s. XV), integrava unes vuitanta cases, moltes de les quals van aprofitar el mur de la muralla com a paret de fons.

L’antiga església de Sant Vicenç, d’estil gòtic tardà, construïda al s. XV en una zona elevada del promontori, té una sola nau, capçalera poligonal de tres panys amb la sagristia, i una capella lateral a la banda oest.  Actualment, només l’absis i la sagristia conserven la coberta. A la capçalera, la volta ogival està sostinguda per sis nervis que es reuneixen a la clau de volta decorada amb la imatge de Sant Vicenç, patró de la vila.

Des de qualsevol punt elevat de l’interior de la Vila Vella es pot veure cap a l’oest un petit turó, al damunt del qual hi ha una torre de vigilància, coneguda com la Torre dels Moros.  Aquesta mena de torres, situades arran de costa i en punts estratègics, van ser construïdes al segle XVI per mandat del rei Felip II, amb la finalitat de protegir els pobles de les incursions dels pirates del nord d’Àfrica.  Per tal d’abastar més territori i poder avisar ràpidament els vilatans en cas d’atac, solien comunicar-se entre elles.  A Tossa, la Torre dels Moros es comunicava amb l’Agulla de Pola, situada al nord-est del terme, i la torre del castell de Vila Vella, situada a l’actual emplaçament del far.

Carrer Vila Vella
Vila Vella Tossa
El recinte emmurallat de la Vila Vella
Menú