Les viles marineres són poblacions litorals que conserven viva la cultura i l’activitat lligada al mar i que han sabut trobar propostes atractives per transmetre el seu caràcter mariner als visitants.
En el cas de Tossa, aquesta identitat marinera es fa palesa a través d’elements arquitectònics com: el Far i el seu museu, el recinte emmurallat de la Vila Vella i la Torre dels Moros, construïts per defensar els vilatans dels atacs dels pirates, les peixateries on es feia la subhasta i venda del peix, la capella de la Verge dels Socors, construïda com a exvot d’un mariner, o Can Ganga, una antiga masia de marina fortificada que actualment és seu del Museu de la Dona i disposa d’una secció on s’expliquen moltes de les feines vinculades al mar que eren realitzades per les dones.
Aquesta identitat també es fa evident a través del patrimoni immaterial, com és el cas d’algunes festes i llegendes locals: la festa major de Sant Pere, patró dels pescadors, i algunes llegendes fortament vinculades a la tradició marinera tossenca.
Donat que la pesca va ser durant segles una de les principals activitats econòmiques de la vila, el peix i el marisc de proximitat tenen un paper molt rellevant a la gastronomia local. Algunes particularitats de la cuina de Tossa són les picades amb xocolata que s’afegeixen a algunes receptes o els plats de barca, com el cim i tomba, un dels plats locals més coneguts de la nostra cuina tradicional.
Però sense cap mena de dubte, el denominador comú de tots els barris i viles marineres de Catalunya és un bellíssim paisatge del qual gaudir durant tot l’any. En el cas de Tossa recomanem resseguir el corriol del camí de ronda o contemplar la costa des de l’aigua tot gaudint d’alguna de les propostes que s’ofereixen a la vila.
Tossa de Mar pertany a la marca Barris i Viles Marineres de l’Agència Catalana del Turisme des del març del 2019.